top of page

         Zilele Dovleacului 

 

       festival etno gastronomic

„Bostanaria vrajita” de la Posta Calnau

 

Pasiunea pentru gradinarit, dar si spiritul antreprenorial l-au motivat sa dezvolte o mica afacere de succes din cultivatul bostanilor. A pornit la drum in urmă cu patru ani si a ajuns la o productie de peste 20 de tone de legume, din seminte aduse din toate colturile lumii. Le vinde la strada, chiar in fata casei, dar este multumit ca cei care tranziteaza DN2 E 85 se opresc sa cumpere de la Bostănăria vrăjită. Va prezentam, in materialul urmator, povestea de succes a unui localnic din Posta Calnau.

Ionel Horhocea a pornit aceasta afacere din pasiunea pentru gradinarit. Profitand de faptul ca avea deja un teren mostenit de la tatal sau, pe care il cultiva cu diferite legume, buzoianul a inceput in urma cu patru ani sa cultive si bostani. Cu timpul, cunoscutii au fost încantati de varietatea bostanilor sai, asa ca a fost incurajat sa-si dezvolte afacerea ajungand astazi sa aiba un business de succes.

In spatele unei tarabe pline cu bostani care iti fura privirea prin formele si culorile variate se ascunde o investitie de peste 400 de milioane de lei vechi dar si multa munca. Ionel Horhocea povesteste ca pentru a obtine aceasta varietate de bostani a mers în Olanda de unde a adus seminte de foarte buna calitate. Acum are soiuri aduse aproape din toate colturile lumii.

Insa, ca orice cultivator de legume nici Ionel Horhocea nu a fost anul acesta ferit de problemele create de cadererile de piatra. Practic, productia inregistrata la hectar a fost cu mult mai mica decat cea estimata.

Cu toate acestea, intreprinzatorul vorbeste cu multa dragoste de afacerea pe care o are, de  altfel unica in judetul nostru, mai ales ca in ceea ce priveste valorificarea produselor totul decurge foarte bine. Beneficiind de o locatie foarte buna, mai exact la iesire din Posta Calnau spre Rm-Sarat, barbatul si-a amenajat un stand special unde bostanii atrag curiozitatea clientilor prin spectaculozitatea culorilor si formelor. Cel putin asa sustine Ionel Horhocea care spune ca aici la strada este singurul loc unde a reusit ss-si vanda cele peste 20 de tone de bostani. Cat despre varietatea produselor, barbatul se lauda cu exemplare de la cateva grame pana la cel de o suta de kilograme, dar si bostani surprinzatori pentru gustul deosebit dat supelor sau aspectul dat unei locatii atunci cand sunt folositi ca obiecte de decor.

Intreprinzatorul buzoian este foarte increzator in afacerea sa astfel incat pe viitor doreste sa o faca mult mai cunoscuta. De exemplu, un festival al bostanilor sau ateliere de creatie sunt doar cateva dintre ideile pentru anul viitor.

 

TV Buzau , 21 Oct 2014 

bottom of page